Usein ajatellaan, että kun ajoneuvo on liikennekelpoinen, vain silloin sen rekisterin tulee olla kunnossa. Asia ei ole niin, vaan ajoneuvo tulee rekisteröidä sen kaikissa elämänvaiheissa: ensikäyttöönotossa, käyttöönoton aikana omistajavaihdosten yhteydessä, liikenteestä poistettaessa sekä kun se halutaan ottaa takaisin liikennekäyttöön.

Uuden ajoneuvon rekisteröinti eli ensirekisteröinti

Uuden auton hankinnan yhteydessä auto yleensä rekisteröidään ja vakuutetaan joko autoliikkeessä tai rahoitusyhtiön puolesta. Tätä vaihetta kutsutaan yleensä ensirekisteröinniksi. 

Rekisteröinti omistajavaihdoksen yhteydessä

Ajoneuvon vaihtaessa omistajaa, tulee se rekisteröidä uuden omistajan nimiin. Tämä onnistuu helpoiten Traficomin Oma asiointi -palvelun kautta. Rekisteröinnin nimiisi voit tehdä vaikka heti kaupanteon jälkeen. Ajoneuvon edellinen omistaja luovuttaa kaupanteon yhteydessä uudelle omistajalle sähköisen varmenteen, joka vastaa rekisteritodistuksen ilmoitusosaa. Varmenteen avulla ostaja saa rekisteröityä ajoneuvon itselleen Oma asiointi -palvelussa.

Ajoneuvon ottaminen pois liikennekäytöstä

Silloin tällöin tulee eteen tilanne, kun ajoneuvo on kannattavaa ottaa pois liikennekäytöstä. Syitä voi olla monia, mutta yleisin on halu säästää ajoneuvokuluissa. Ajoneuvo voi olla tarpeen ottaa tulevaisuudessa uudelleen käyttöön, mutta nyt edullisinta on poistaa se liikenteestä. Liikennekäytöstäpoisto tulee voimaan heti, kun ilmoitus on tehty. Yleensä se tapahtuu viimeistään seuraavana päivänä.

Ajoneuvoa ei voi poistaa liikennekäytöstä, jos ajoneuvolle on asetettu muutoskielto, jokin ajoneuvotietojen käsittely on vireillä tai ajoneuvolle on tehty merkintä lopullisesta poistosta tai rekisteristä poistosta.

Ajoneuvon palauttaminen liikennekäyttöön

Kun haluat palauttaa liikennekäyttökiellossa olleen ajoneuvosi takaisin liikenteeseen, tee liikennekäyttönottoilmoitus. Jos määräaikaiskatsastus ja liikennevakuutus ovat voimassa, ajoneuvossa on lailliset rekisterikilvet ja ajoneuvovero on maksettu, voit ottaa ajoneuvon käyttöön samana päivänä.

Ajoneuvon rekisteröinti kaikissa näissä tilanteissa tapahtuu helpoiten katsastusasemallamme tai Traficomin Oma asiointi -palvelun kautta.

Lisätietoa:

Avainasemat ovat avoinna
Ma-pe klo 9-17

Joidenkin asemien aukioloajat voivat vaihdella.
Tarkistathan aukioloajan aseman omalta sivulta.

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Määräaikaiskatsastus

Lakisääteisissä määräaikaiskatsastuksissa huolehditaan siitä, että ajoneuvot ovat liikennekelpoisia ja turvallisia katsastushetkellä.
Lue lisää

Yritys

Me Autoilijan Avainasemilla pyrimme olemaan lähellä asiakasta, kuuntelemme ja autamme. Teemme työmme vastuullisesti, tasalaatuisesti ja vaatimusten mukaisesti.
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää