Kun ajoneuvoon tehdään suurempia muutoksia rakenteeseen tai auton toimintaan kriittisesti vaikuttaviin järjestelmiin tai ajoneuvo rekisteröidään ensimmäistä kertaa (pääasiassa raskas kalusto), katsastajan hyväksyntä on vasta puolet leimasta.

Katsastusmiehen hyväksynnälle vaaditaan lisäksi hyväksytyn asiantuntijan asiantuntijalausunto. Riippuen ajoneuvosta, vaaditaan hyväksytyltä asiantuntijalta joko HA-0002 tai HC-0002 luokan pätevyys. Katsastaja ja hyväksytty asiantuntija tekevät yhteistyötä asiantuntijalausunnon eteen, sillä esimerkiksi paineilmajarrujen toimivuuden tarkastuksessa ei ole varaa tehdä virheitä, jos täysperävaunullinen rekka päättääkin olla pysähtymättä alamäessä.

HC-luokan hyväksytty asiantuntija tekee nimenomaan testaukset ja tarkastukset rekisteröinti- tai muutoskatsastusta varten. HA-luokan hyväksytty asiantuntija keskittyy pääasiassa testauksiin ja tarkastuksiin, jotka liittyvät tyyppi- ja piensarjahyväksyntään ja yksittäishyväksyntään.

Teemme asiantuntijalausunnot yhteistyössä kotimaisen Testmill Oy:n kanssa. Testmill Oy on Liikenteen turvallisuusviraston Traficomin nimeämä hyväksytty asiantuntija molemmille HA- ja HC-luokan asiantuntijalausunnoille. Voit lukea tarkemmin hyväksyttyjen asiantuntijoiden pätevyysalueista yhteistyökumppanimme Testmill Oy:n sivuilta.

Palvelu on saatavilla seuraavilla asemilla:

Asiantuntijalausuntojen aikojen varaukset puhelimitse. Puhelinnumeron löydät palvelua tarjoavien katsastusasemien sivuilta alla olevista linkeistä.  

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Määräaikaiskatsastus

Lakisääteisissä määräaikaiskatsastuksissa huolehditaan siitä, että ajoneuvot ovat liikennekelpoisia ja turvallisia katsastushetkellä.
Lue lisää

Yritys

Me Autoilijan Avainasemilla pyrimme olemaan lähellä asiakasta, kuuntelemme ja autamme. Teemme työmme vastuullisesti, tasalaatuisesti ja vaatimusten mukaisesti.
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää