Toitko auton ulkomailta? Siinä tapauksessa auto täytyy rekisteröintikatsastaa tai yksittäishyväksyä. Autoilijan Avainasemilla onnistuu molemmat nopeasti, luotettavasti ja puolueettomasti.

Rekisteröintikatsastus tarvitaan, kun ajoneuvo tuodaan ulkomailta. Rekisteröintikatsastus, eli maahantuontikatsastus tehdään silloin, kun ajoneuvo on tuotu uutena tai käytettynä maahan ulkomailta, ajoneuvo on poistettu rekisteristä vaurioituneena tai se on poistettu rekisteristä Suomessa ennen 2.11.2007.

Jos tuot ajoneuvon ulkomailta Suomeen, se täytyy katsastaa ennen ensirekisteröintiä. Rekisteröintikatsastuksessa tarkastetaan onko ajoneuvo rakenteeltaan, mitoiltaan ja varusteiltaan säännösten ja määräysten mukainen. Tämän avulla varmistetaan, että ajoneuvo täyttää Suomen tieliikennelain vaatimukset.

Mitä mukaan rekisteröintikatsatukseen?

Jos tuot ajoneuvon käytettynä maahan, ota mukaan rekisteröintikatsastukseen todistus aiemmasta rekisteröinnistä (eli ajoneuvon alkuperäinen ulkomainen rekisteröintitodistus) sekä tarvittaessa selvitykset ajoneuvon teknisestä vaatimustenmukaisuudesta. Näitä vaatimuksia ovat esimerkiksi pakokaasupäästöt, jarrut, ohjauslaitteet ja turvavyöt. Kysy lisää tarvittavista todistuksista ja selvityksistä katsastusasemiltamme!

Käytettynä maahantuotavassa ajoneuvossa on oltava alkuperäisiä osia yli 50 % tai ajoneuvo on rekisteröitävä rakennettuna ajoneuvona ja sen on täytettävä uuden ajoneuvon tekniset vaatimukset.

Jos ajoneuvo on poistettu rekisteristä, täytyy rekisteröintikatsastus tehdä, mikäli ajoneuvo on poistettu liikennekäytöstä ulkomailla tai Ahvenanmaalla, se on poistettu vaurioituneena tai se on poistettu rekisteristä ennen 2.11.2007.

Lisätietoa rekisteröintikatsastuksista löytyy Traficomin sivuilta.

Tiesitkö, että…

Rekisteröintikatsastuksen yhteydessä ei tarvitse välttämättä tehdä määräaikaiskatsastusta.

Tämä pätee ainoastaan silloin, jos ajoneuvo ei vielä iältään ole Suomen lain mukaisesti määräaikaiskatsastusvelvollisuuden alainen tai sinulla on todistus siitä, että ajoneuvo on määräaikaiskatsastettu hyväksytysti ETA-maassa Suomen katsastusaikasääntöjen mukaisesti.

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Määräaikaiskatsastus

Lakisääteisissä määräaikaiskatsastuksissa huolehditaan siitä, että ajoneuvot ovat liikennekelpoisia ja turvallisia katsastushetkellä.
Lue lisää

Yritys

Me Autoilijan Avainasemilla pyrimme olemaan lähellä asiakasta, kuuntelemme ja autamme. Teemme työmme vastuullisesti, tasalaatuisesti ja vaatimusten mukaisesti.
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää