Onko autosi istumapaikkamäärä muuttunut? Haluatko muuttaa henkilöautosi pakettiautoksi? Jos ajoneuvoon tehdään merkittäviä teknisiä muutoksia, on auto käytettävä muutoskatsastuksessa, jossa tehdyt muutokset hyväksytään. Muutoskatsastus on erillinen katsastus, jossa tarkistetaan, että ajoneuvo on turvallinen liikenteessä muutosten jälkeenkin ja että tiedot ovat rekisterissä ajantasalla.

Muutoskatsastus on tehtävä silloin, jos ajoneuvon laitteita tai varusteita muutetaan tai poistetaan siten, että ne voivat vaikuttaa liikenneturvallisuuteen. Esimerkkinä tästä voi olla esimerkiksi vannekoon kasvattaminen, auton madaltaminen, moottorin muutos, alustasarjan asennus tai mittojen ja massojen muuttaminen. Myös museoajoneuvoiksi merkittävät ajoneuvot on muutoskatsastettava.

Katsastuksen vaativia muutoksia on paljon muitakin, joten parempi ottaa varman päälle ja varmistaa muutoskatsastuksen tarve jo etukäteen katsastusasemalta. Muutoskatsastusta ei välttämättä voi myöskään tehdä osana määräaikaiskatsastusta, joten aika kannattaa varata etukäteen.

Me Autoilijan Avainasemilla muutoskatsastamme ajoneuvosi luotettavasti ja puolueettomasti. Kysy lisää ammattilaisiltamme muutoskatsastuksista ja niiden hinnoista!

Vie ajoneuvo muutoskatsastukseen, jos

  • sen rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan olennaisesti
  • siihen liitetään tai poistetaan osia tai varusteita, jotka muuttavat merkittävästi sen ominaisuuksia tai käyttötarkoitusta
  • siihen kohdistuvan veron tai maksun edellytykset muuttuvat
  • sen luokittelu- tai alaluokittelutieto ei enää pidä paikkaansa.

Mitä mukaan muutoskatsastukseen?

Ota katsastukseen mukaan auton rekisteröintitodistus sekä asiakirjat (esimerkiksi kuitit) vaihdetuista osista.

Tiesitkö, että…

Muutoskatsastus saattaa vaikuttaa myös verotukseen.

Näin käy muun muassa silloin, kun ajoneuvoluokka tai -ryhmä muuttuu, esimerkiksi autoverovapaa pakettiauto muutoskatsastetaan henkilöautoksi. Muutoskatsastuksen vaikutuksista ajoneuvon veronmäärään kannattaa kysyä tarkemmin Traficomin veroneuvonnasta. Jos kysymyksesi koskee ajoneuvon rakenteeseen liittyviä teknisiä ominaisuuksia, ole yhteydessä katsastustoimipaikkaan.

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Määräaikaiskatsastus

Lakisääteisissä määräaikaiskatsastuksissa huolehditaan siitä, että ajoneuvot ovat liikennekelpoisia ja turvallisia katsastushetkellä.
Lue lisää

Asiakaskokemuksia

”Saitte minusta vakituisen asiakkaan ja suosittelen muillekin.” … ”Katsastusasemalla sai mukavaa ja nopeaa palvelua, vaikka tulimme ilman ajanvarausta.” … ”Ei lisättävää. Huippu palvelu.”
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää