Jos ajoneuvo vaihtaa omistajaa, käydään läpi tietyt vaiheet. Autoilijan Avainasemat on apuna koko matkan ajan ja neuvoo, jos ajoneuvon vaihdossa tulee eteen ongelmia. Kanssamme ajoneuvon omistajan vaihtuminen onnistuu lakia noudattaen sekä luotettavasti.

Jos olet ostamassa…

Eksyt selailemaan autojen verkkomyynti-ilmoituksia. Millaisia asiat kannattaa tarkistaa ennen ostoaikeita? Riittävätkö pelkkä kuva ja tehotiedot? Kun olet ostamassa autoa, kiinnitä huomiota auton rekisteritietoihin. Vaikka myynti-ilmoituksessa sanottaisiin, että: ”Auto on ollut saaressa asuvalla mummollani kauppa-autona”, kannattaa tarkistaa kuitenkin muutama fakta ennen rahanvaihtoa.

Tärkeimpiä rekisteritietoja ovat auton liikennekäyttö, ajoneuvoveron maksutilanne, katsastusten hoidot sekä myyjän ja omistajan tiedot. Traficomin eli Liikenne ja viestintäviraston ylläpitämästä asiointipalvelusta pääset helpoiten tarkistamaan haaveilemasi ajoneuvon tiedot. Näet sieltä mm. onko ajoneuvo liikennekäytössä, onko verot maksettu, ovatko katsastukset suoritettu ja onko ajoneuvoa myymässä sen oikea omistaja eli rekisteritietoihin merkitty ajoneuvon omistaja. Muista siis pyytää ostotilanteessa näytille henkilöllisyystodistus. Jos tiedot vastaavat samoja kuin myynti-ilmoituksessa, voit edetä kaupassa luottavaisin mielin.

Nykyaikana omistajanvaihdos voi tapahtua helposti joko sähköisellä varmenteella tai paperisella rekisteritodistuksen ilmoitusosalla. Kun omistajanvaihdos tehdään sähköisellä varmenteella, saat sen hoidettua helpoiten Traficomin Oma Asiointi -palvelussa tai meidän kanssamme ilman muita asiakirjoja. Kun omistajanvaihdos tehdään rekisteritodistuksen ilmoitusosalla, saat sen helpoiten tehtyä tulemalla katsastusasemallemme tai menemällä vakuutusyhtiöösi paikan päälle.

Jos sait rekisteritodistuksen ilmoitusosan tai sähköisen varmenteen, omistajanvaihdos tulee suorittaa molemmissa tapauksissa 7 päivän sisällä kaupanteosta. Ennen omistajavaihdosta ostettu ajoneuvo tulee myös vakuuttaa.

Jos olet myymässä…

Olet päättänyt vaihtaa autoa uusien tarpeiden takia tai myydä autosi pois vähäisen käytön vuoksi. Teit myynti-ilmoituksen ja muutama potentiaalinen ostaja tuli koeajamaan autosi. Eräs heistä päätti tehdä pienen hintahionnan jälkeen kanssasi kaupat.

Ennen omistajavaihdosta, huolehdi, että kaikki ajoneuvon asiakirjat vastaavat todellisuutta. Voit hoitaa omistajanvaihdoksen joko Traficomin Oma asiointi -palvelun varmenteella tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla.

Jos hoidat Traficomin kautta, Oma asiointi -palvelusta saat varmenteen luotuasi tulostettua myös esitäytetyn luovutuskirjan. Se kannattaa täyttää ostajan kanssa yhdessä. Näin tiedot ajoneuvosta tulee käytyä läpi sekä ostajan henkilöllisyys varmennettua.

Jos hoidat kaupan rekisteritodistuksen ilmoitusosalla, muista täyttää siihen ostajan tiedot etukäteen sekä luovutuspäivä ennen allekirjoittamista.

Kun uusi omistaja on lähtenyt kotipihastasi kaupanteon jälkeen, mene ja kirjaudu Traficomin Oma asiointi -palveluun ja tee luovutusilmoitus. Näin viimeistelet kaupan ja mitään yllättäviä kuluja ei synny enää kaupanteon jälkeen.

Autoilijan Avainasemat on luotettava rekisteröintejä tekevä katsastustoimija. Meidän kanssamme hoidat ajoneuvojen omistajanvaihdokset vaivattomasti.

Tutustu lisää:

REKISTERÖINTIASIAKKAAN MUISTILISTA

Henkilöllisyystodistus
Kuvallinen henkilöllisyystodistus,
passi, henkilökortti tai ajokortti

Mistä ajoneuvosta on kyse?
Rekisteritunnus tai runkonumero

Onhan sinulla jokin näistä asiakirjoista?
Varmenne, rekisteriotteen 2.osa tai luovutuskirja

Hoidatko rekisteröintiä toisen henkilön puolesta?
Ota mukaasi valtakirja (huomioithan, että ottaessasi vakuutusta toisen henkilön puolesta tarvitset erillisen valtuutuksen)

Hoidatko rekisteröintiä kuolinpesän puolesta?
Ota mukaasi perunkirja tai virkatodistus

Palvelu on saatavilla seuraavilla asemilla:

 

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Asiakaskokemuksia

”Saitte minusta vakituisen asiakkaan ja suosittelen muillekin.” … ”Katsastusasemalla sai mukavaa ja nopeaa palvelua, vaikka tulimme ilman ajanvarausta.” … ”Ei lisättävää. Huippu palvelu.”
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää