Millainen ajoneuvo tarvitsee päästömittauksen? Onko päästömittaus pakollinen? Määräaikaiskatsastuksen yhteydessä auton kunto katsastetaan päästöjä myöten. Autoilijan Avainasemat hoitaa määräaikaiskatsastuksen yhteydessä vaaditut päästömittaukset niin diesel- kuin bensiinikäyttöisille autoille.

Ajan bensiinikäyttöisellä autolla

Jos bensiinikäyttöinen autosi on käyttöönotettu vuoden 1978 jälkeen, on päästö- eli pakokaasumittaus sille pakollinen. Mikäli käyttöönotosta on yli 10 vuotta mutta ajoneuvo on otettu käyttöön 1.1.2001 jälkeen, suoritetaan OBD-testin lisäksi pakokaasupäästöjen mittaus korotetulla pyörintänopeudella. Alle 10 vuotiaille autoille riittää nykyisin pelkkä OBD-mittaus.

Ajan dieselkäyttöisellä autolla

Jos dieselkäyttöinen autosi on käyttöönotettu 1980 jälkeen, on päästö- eli savutusmittaus sille pakollinen. Ajoneuvoista, jotka on otettu käyttöön 1.9.2016 tai sen jälkeen, mitataan dieselsavutusmittauksen sijaan pelkkä OBD-mittaus.

Ajan sähköautolla

Sähköauton katsastus eroaa polttomoottoriauton katsastuksesta juuri päästömittauksissa. Koska sähköautolla ei ole päästöjä eikä öljyvuotoja, päätösmittauksia ei tarvita.

Tutustu lisää:

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Määräaikaiskatsastus

Lakisääteisissä määräaikaiskatsastuksissa huolehditaan siitä, että ajoneuvot ovat liikennekelpoisia ja turvallisia katsastushetkellä.
Lue lisää

Henkilökunta

Autoilijan Avainasemien työntekijät ovat kasvaneet ”työperheeksi” ja koska omistajat ovat vahvasti toiminnassa mukana, työntekijät ovat itsekin sitoutuneet yhdessä tekemiseen.
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää