Jossain vaiheessa elämää herää joillakin meistä haave omasta veneestä. Mitä veneen hankinta merkitsee, millaisia asioita tulisi varmistaa ennen vesille lähtemistä? Autoilijan Avainasemat tuntee uuden veneen hankkineen tarpeet sekä tietää, millaisia asioita tulisi käytetyn veneen ostajan huomioida.

Uusi vesikulkuneuvo – Ensirekisteröinti

Kaikki uudet veneet tulisi rekisteröidä samoin kuin autotkin. Yleisohje on, että vesikulkuneuvorekisteriin rekisteröidään kaikki vähintään 5,5 metriä pitkät moottori- ja purjeveneet. Lisäksi rekisteriin kuuluvat myös vesikulkuneuvot, joiden moottoriteho on vähintään 15 kilowattia eli 20 hevosvoimaa. Rekisteröintivelvollisuus koskee myös koneellisia vesikulkuneuvoja, kuten vesiskoottereita. Veneen rekisteröinti ei koske soutuveneitä tai pienitehoisia moottoriveneitä.

Vesiliikenteen liikennevirhemaksujärjestelmän mukaan rekisteröimättömällä veneellä ajelusta eli rekisteröintivelvollisuuden noudattamatta jättämisestä saa n. 70 euron arvoisen rikesakon.

Käytetty vesikulkuneuvo – Omistajavaihdos, muutokset teknisissä tiedoissa, rekisteristä poisto

Kun olet suunnittelemassa käytetyn veneen hankintaa, tarkista sen tiedot Traficomin ylläpitämästä venerekisteristä. Traficom ylläpitää liikenneasioiden rekisteriä, jonne venerekisteri eli vesikulkuneuvorekisteri myös kuuluu. Venerekisteristä on helppo tarkistaa kulkuneuvon ensirekisteröinti, omistaja- sekä haltijatiedot sekä kaikki kulkuneuvon teknisten tietojen muutokset. Kun tiedot on todettu oikeiksi, veneen hankinnan voi tehdä luottavaisin mielin.

Traficomin ylläpitämään venerekisteriin voi luottaa siitä syystä, että muiden kuin omistajatietojen muutokset ovat maksuttomia. Jos haluat ilmoittaa moottoritietojen muutoksen (lisäyksen, poiston) tai teknisten tietojen muutoksen, voit tehdä sen maksuttomana rekisteröintitapahtumana. Maksuton tapahtuma on myös vesikulkuneuvon poisto rekisteristä.

Kun hankit käytetyn veneen, muista tehdä omistajan tai haltijan vaihdosta muutosilmoitus 30 päivän sisällä Trafille. Saat päivitetyn rekisteröintitodistuksen automaattisesti postissa.

Tutustu lisää:

Vesikulkuneuvon rekisteröinnin muistilista

Muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus (passi, henkilökortti tai ajokortti).

Rekisterissä olevan vesikulkuneuvon rekisteröinnissä mukana täytyy olla luovutuskirja johon on yksilöity vesikulkuneuvo sekä moottori erikseen.

Uutta vesikulkuneuvoa rekisteröitäessä mukana täytyy olla kauppakirja tai luovutuskirja johon on
yksilöity vesikulkuneuvo sekä moottori. Vaatimustenmukaisuusvakuutus sekä
vesikulkuneuvosta että moottorista.

Mikäli sinulla on vesikulkuneuvosta varmenne, rekisteröinti onnistuu ainoastaan traficomin oma asioinnin kautta.

Hoidamme rekisteröintiasiat ilman ajanvarausta, voit saapua konttorille sinulle parhaaseen aikaan. Mikäli tarvitset neuvoa rekisteröintiasioihin liittyen, voit soittaa rekisteröiville konttoreillemme.

Palvelu on saatavilla Ruskossa Konetien asemalla:

Tiesitkö, että…

Soutuveneitä ei pääsääntöisesti pidä rekisteröidä.

Veneen rekisteröinti ei koske soutuveneitä tai pienitehoisia moottoriveneitä, kunhan moottorin teho on alle 15 kilowattia eli 20 hevosvoimaa ja veneen pituus on alle 5,5 metriä.

Kiinnostaisiko sinua myös
nämä aiheet?

Asiakaskokemuksia

”Saitte minusta vakituisen asiakkaan ja suosittelen muillekin.” … ”Katsastusasemalla sai mukavaa ja nopeaa palvelua, vaikka tulimme ilman ajanvarausta.” … ”Ei lisättävää. Huippu palvelu.”
Lue lisää

Katsastuksen ajankohtaisuus

Seuraava katsastus määräytyy edellisen katsastuksen mukaan mutta siihen voi myös itse vaikuttaa. Katsastusajankohtaa on helppo siirtää katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerran tuoda katsastettavaksi.
Lue lisää